KURUMSAL \

HAKKIMIZDA

HAKKIMIZDA

İnsanın dünya sahnesine çıkması ile yaşıttır kültür. İnsanoğlu yaşadığı toprağa bağlı olarak yüzyıllar içerisinde kendine özgü bir kültürel alan oluşturur. Oluşturmuş olduğu bu alan içinde dilini, dile bağlı olarak anlatılarını, destanlarını, hikâyelerini, atasözlerini, deyimlerini vb dil ile ilgili akla gelen ne varsa yaşatır. İnsanın kendisine yaşamak için oluşturduğu bu alanda elbette ki sadece dil yoktur. Gelenek-görenekler, geleneksel el sanatı, mutfak kültürü, inançlar gibi somut olmayan kültürel mirasın yanında kaleler, surlar, hanlar, camiler, kiliseler gibi somut kültürel unsurlarda oluşturulan bu alana girer.


      Kültürün yaşam alanı toplumdur. Toplum teker teker bireylerden oluşur bu bireylerlerin günlük hayatta yaptıkları işlerin toplamı aslında kültürün birer öğeleridirler. Hayatta kalabilmek için üretmek zorundadır insan. Beslenmek için yiyecek üretmelidir, eğlenmek için çeşitli oyun-dans üretmelidir, barınmak ve sosyal hayatını sürdürmek için ev-mekan üretmelidir, estetik kaygılarından dolayı sanat üretmelidir, anlaşabilmek için dil üretmeli ve bunu geliştirmelidir, dile bağlı olarak edebi ürünler üretmelidir, doğayla bütünleşmeli doğanın verdiği nimetlerden yararlanarak ondan yeni ürünler üretmelidir. İnsan tüm bunları üretirken aslında kültürü üretmiştir.


       Bu kültürel unsurların yanında bir de doğada var olan doğal değerler kültürün birer parçası haline gelir. Binlerce yıllık geçmişi, benzerine az rastlanır doğal güzellikleri, kendine özgü kültürel dokusu ve bin yılların birikimi kültürel unsurlarıyla Van; ülkemizin en güzel illerinden birisidir. Dört mevsimin belirgin olarak yaşandığı, her mevsimde ayrı güzelliklerin olduğu bir yerdir Van. Türkiye’nin en yüksek dağlarının olduğu bölgede yer alması farklı doğal oluşumlara sahip olmayı da yanında getirmiştir.


       Türkiye’nin en büyük gölü olan Van gölü adını ilimizden almaktadır. Van ili siyasi sınırları içerisinde sayısız doğal güzellikten söz etmek mümkündür. Van gölü’nde yaşayan ve yumurtlamak için suyun akış yönünün tersine göç eden İnci kefali, farklı göz renkleri ile bilinen Van kedisi, her sene ilkbaharın gelişiyle ilimize göç eden ve sonbahar mevsimine kadar Erçek gölünde misafir ettiğimiz Flamingolar, dağların yüksek yelerinde yetişen Ters lale, Van lalesi gibi daha birçok doğal güzellikten söz edilebilir. İlkbaharda baştanbaşa yeşile bürünen dağların güzelliği görülmeye değer. Dağ sporları ve dağcılığa meraklı insanlarımız için Artos ve Erek dağları, kuş meraklıları için Van gölü havzası ve özellikle Erçek gölü, kış sporları ve kayak için Artos dağının eteklerinde kurulan Abalı Kayak Merkezi, yayla meraklıları ve yaylacılık için Traşin yaylası, Keşiş gölü, Pamukkale travertenlerine benzer yapısı ile Akçalı travertenleri, Kapadokya’yı anımsatan güzelliği ile Başkale ilçesi sınırları içerisinde bulunan Yavuzlar köyü Peri bacaları, her mevsim ayrı güzelliğe sahip Muradiye Şelalesi, Çatak ilçesinde bulunan Kahnispi suyu, Bahçesaray ilçesinde bulunan ve kaynağını bir mağaradan alan Müküs çayı, Erciş ilçesinde bulunan kaplıcalar, sayısız çeşit bitki ve kuş çeşidini bu doğal güzellikler içinde saymak mümkündür.


Bizler Van insanının yüzyıllardır üretmiş olduğu bu kültürel zenginliği ve doğal zenginliklerimizi ileriki nesillere taşımak gibi bir sorumluluğa sahibiz. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak biz bu sorumluluğumuzun bilinciyle www.vanguzel.com sitesini oluşturduk.


Bu site sayesinde Van’ı ulusal ve uluslar arası platforma taşımak istiyoruz. Başarılı olacağımızdan herkesin emin olmasını istiyoruz

Saygılarımla


       Muzaffer AKTUĞ

İl Kültür ve Turizm Müdürü