sayfa icon BASINDA BİZ \

VAN KAHVALTISI UNESCO YOLUNDA

VAN KAHVALTISI UNESCO YOLUNDA

Van Kahvaltısı UNESCO Yolunda Geleneksel Van Kahvaltısının UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması için Müdürlüğümüz ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından çalışma başlatıldı.


Geleneksel Van Kahvaltısının UNESCO insanlığın somut olmayan kültürel mirası listesine alınması için Müdürlüğümüz ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından çalışma başlatıldı.

İlimizin mutfak kültürü anlamında en önemli değerlerinden biri olan ve namı ülke sınırlarını aşan Van Kahvaltısı UNESCO yolcusu. Müdürlüğümüz ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından Van Kahvaltı Kültürü'nün "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne" alınması için çalışma başlatılmış bulunmakta.

2014 yılında Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdıran Van Kahvaltısı bu sefer de UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne girmeye hazırlanıyor.

Müdürlüğümüz ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından başlatılan çalışmanın sonuna gelindi. Van Kahvaltı Kültürü'nün geçmişten günümüze gelişiminin de anlatıldığı kapsamlı bir dosya hazırlandı. Van Otlu Peyniri, Van Cacığı, Murtuğa, Kavut, Gül Reçeli, Van Balı, Van Kaymağı, Van Çöreği, Van Lavaşı, Van Açık Ekmeği ve diğer Van’a özgü kahvaltı ürünlerinin detaylı bir şekilde anlatıldığı dosyada, yakın zamana kadar Van bahçeli evlerinin önünde yapılan kahvaltılar da anlatıldı. Hazırlanan dosya UNESCO’ya sunulmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gönderilecek. Geleneksel Van Kahvaltısı'nın A’dan Z’ye anlatıldığı dosyanın hazırlanması yaklaşık altı ay sürdü. Geleneksel ürünlerinin tamamının yapım aşamaları sırasıyla kayda alındı. Bakanlığa sunulacak olan dosyada hem Van Kahvaltı Kültürü'nün detaylı anlatımı hem de geleneksel ürünlerin yapım aşamaları anlatıldı. Dosyada bu güne kadar Van Kahvaltısı'yla ilgili yayınlamış çalışmalarla ilgili bir bibliyografya çalışmasına da yer verildi. Ayrıca dosyaya Van Kahvaltı Kültürü'nü anlatan bir video çalışması da eklenecek. 

Konu hakkında ajansımıza bilgi veren müdürümüz Muzaffer AKTUĞ; "Van’ımızın, namı ülke sınırlarını aşan kahvaltısı, hak ettiği değeri almış durumda. Biz, bu değere değer katacak bir hamlede bulunduk. Van Yüzüncü Yıl Üniversitemiz ile birlikte Geleneksel Van Kahvaltısı'nın "UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne" alınması için girişimde bulunduk. Türkiye’nin bu yıl itibariyle Türk Kahvesi, Tören Keşkeği, Lavaş Ekmek Yapımı gibi  UNESCO’nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel mirasına kaydedilmiş toplam 17 unsuru bulunmaktadır. 18. Unsur neden Van’dan olmasın dedik. Daha önce Van Kalesi ve Akdamar Adası ve Kilisesini UNESCO dünya mirası geçici listesine girişleri için gerekli çalışmaları yaptık ve iki unsurumuzun geçici kayıtlarını gerçekleştirdik. Bu sefer somut olmayan kültürel bir unsurumuzu kaydetmek için çalışma başlattık. Kahvaltı kültürümüzü detaylı bir şekilde anlattık. Sadece günümüz kahvaltı salonlarında verilen kahvaltıyı değil, bu kahvaltının temelini oluşturan ve bir zamanların Van’ının tek katlı bahçeli evlerinde yapılan kahvaltıyı, bu kahvaltılarda yenilen ürünlerin yapılış aşamaları ve bunların etrafında şekillenen kültürü anlattık. Peynirin, balın, kaymağın, murtuğanın, kavutun, gül reçelinin yapılış aşamalarını, yapılırken insanlarımızın sergilediği yardımlaşmayı anlattık. Kısacası Van Kahvaltı Kültürü'nü anlattık. İnanıyorum ki; Bakanlığımızın da yardımlarıyla UNESCO yetkilileri Van Kahvaltı Kültürü'nün korunması gereken İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası olduğuna ikna olacak ve bu güzel kültürü listeye alacaklardır." dedi.